Vakantiekamp voor de kinderen

“Vakantiekamp voor de kinderen”

Kunnen de kinderen van Stichting Diani Children’s Village dit jaar mee op vakantiekamp? Wat de professionals c.q. organisatoren van dit vakantiekamp betreft is het antwoord ja!

zomerkamp-2021-kinderen-schilderen-diani-childrens-village-kenia

Deze professionals geven de kinderen van de lagere- en middelbare scholen in Diani Beach vier weken lang veel plezier. Het protocol voor dit vakantiekamp heeft als vertrekpunt, het belang van kinderen enerzijds en de veiligheid in het voorkomen van besmettingen anderzijds. Het afgelopen jaar was voor ieder kind intens. Maar in deze periode, samen spelen met vriendjes en vriendinnetjes en avonturen beleven – los van onze teamleden – is daarom belangrijker en waardevoller dan ooit.

vakantiekamp-2021-stichting-diani-childrens-village-kenia

Aan dit vakantiekamp doen 44 kinderen mee. Het biedt de kinderen essentiële ervaringen die zeker in hun leeftijdsfase de ruimte moeten krijgen om te experimenteren, nieuwe competenties te ontwikkelen binnen hun veilige leefomgeving. Tijdens dit vakantiekamp zijn de kinderen niet alleen fysiek bezig, maar ontwikkelen ze ook vaardigheden zoals verantwoordelijkheid nemen, uitdagingen overwinnen en samenwerken met andere kinderen. Wat we nu al terug horen van de kinderen over de afgelopen 3 weken geeft dit kamp de kinderen een behoorlijke boost voor hun zelfstandigheid, zelfredzaamheid maar ook voor hun ontwikkeling. Twee jonge professionals hebben het onderstaande programma opgezet en begeleiden dit project. In de ochtend worden de onderwerpen samen met de kinderen besproken in combinatie met spelletjes en drama. Het programma welke met zorg is samengesteld zal worden aangepast aan de leeftijd van ieder kind.

vakantiekamp-2021-competenties-ontwikkelen-dcv-kenia

Het programma:  

Week 1: Rechten, verantwoordelijkheden en plichten van kinderen

In deze week werd er uitgebreid in de groep met de kinderen hun rechten besproken. Hoe te voorkomen dat de rechten voor kinderen niet worden misbruikt. In een groepsdiscussie deelde de kinderen ook hun levenservaringen waarbij de aandacht werd gegeven aan het onderscheid tussen verantwoordelijkheden en plichten die dagelijks op hun pad komen. Daarnaast werd er aan de kinderen gevraagd kritisch na te denken over het mogelijke drugsgebruik en kregen zij informatie over de risico’s van drugsgebruik en hoe te voorkomen.

Week 2: Gezondheidsweek – eerste hulp, hygiëne, voeding en Covid-19

Eerste hulp

In de gezondheidsweek werd er gestart met de eerste hulp. Uit eerdere onderzoeken die in bepaalde delen van de wereld hebben plaatsgevonden blijkt dat we de vaardigheden van kinderen zeker niet mogen onderschatten als het gaat om eerst hulp. Hoe vroeger kinderen eerste hulp kunnen leren, hoe lager de drempel wordt om op latere leeftijd ook daadwerkelijk eerste hulp te bieden. Daarom bood deze basiscursus “eerste hulp” welke begeleid werd door medewerkers van het Rode Kruis. Een eerste stap waarbij op leeftijdscategorie een bepaalde materie werd aangeleerd.

Hygiëne

De kinderen zich bewust te laten worden van hun persoonlijke hygiëne en ziektekiemen want de meeste ziektekiemen worden overgebracht via handen. Handhygiëne is dé methode om verspreiding van ziektekiemen tegen te gaan. Daarom werd er aan de kinderen vertelt dat zij kunnen voorkomen zelf ziek te worden waarbij zij ook de andere mensen beschermen. Ook werd er met de kinderen diverse handelingen en situaties besproken zoals het aanleren van handen wassen nadat ze naar de wc zijn geweest. Dat daarbij zeep een belangrijk middel is. Het aanleren van deze handelingen zou kunnen leiden tot gewenst gedrag en een betere persoonlijke hygiëne voor de toekomst! Alle activiteiten werden in lessen gegeven maar ook in rollenspel, liedjes en spelletjes. 

zomerkamp-2021-kinderen-expressie-diani-childrens-village-kenia

Voeding

Een programma waarbij kinderen op een speelse manier leerde over gezonde voeding. Ook ervaarde ze wat een gezonde leefstijl doet voor hun lijf als het gaat over verschillende soorten voedsel met de toevoegingen zoals koolhydraten, eiwitten, vitaminen, mineralen, vetten en oliën. Ook kwam aan bod deze week hoe je het milieu zou kunnen beschermen. 

Covid-19

Het coronavirus heeft niet alleen impact op volwassenen, ook bij kinderen kan dit een impact geven op hun dagelijkse leven. In de groep werd besproken; wat is Covid-19 – wat veroorzaakte Covid-19 – hoe verspreidt het zich en hoe kunnen we onszelf beschermen? Deze gesprekken kunnen weer helpen om de situatie beter te snappen en hier in de toekomst goed mee om te gaan.

vakantiekamp-2021-onderwijs-stichting-diani-childrens-village-kenia

Week 3 – Begeleiding – seksuele voorlichting

In kleinere groepjes werden met de professionals de volgende onderwerpen besproken: vroege kinderzwangerschap, onthouding, preventieve van HIV. Het was een mooie gelegenheid om te praten over seksualiteit en de ontwikkeling van het lichaam want iedereen heeft daar immers mee te maken. Er werd een aparte discussiegroep voor de meisjes georganiseerd waar zij met elkaar over de menstruatie kon praten. Dit werd als heel positief ervaren omdat de meisjes dit met elkaar konden bespreken.

zomerkamp-2021-kinderen-creactief-diani-childrens-village-kenia

Week 4 – Levensvaardigheden

Deze week leren de kinderen het vragen van hulp en krijgen zij begeleiding bij het oplossen van persoonlijke-, sociale- of psychologische problemen en moeilijkheden. 

Helaas is dit alweer de laatste week van het vakantiekamp voor de kinderen, en ieder kind geniet hier intens van!

Wij zijn de professionals dankbaar dat ook de kinderen van Stichting Diani Children’s Village konden deelnemen aan vakantiekamp 2021!

 

Reacties zijn gesloten.